Kaksitoista päivää

Kaksitoista päivää
Kyllä me vielä kohdataan!

sunnuntai 28. lokakuuta 2012

27.10.2012 Tsunami varoitus

Tietoa alueista joita uhkaa evakuoiminen
http://tsunami.csc.noaa.gov/

Vaalipäivä Suomessa
Parisen viikkoa sitten otin selvää mahdollisuuksistani äänestää kunnallisvaaleissa täällä.

Internetistä löysin ulkoasiainministeriön sivuilta Honolulussa olevan kunniakonsulin ja otin häneen sähköpostitse yhteyttä. Vastauksen sain nopeasti, mutta ainoat ennakkoäänestyspaikat näissä vaaleissa olivat aivan eri kaupungeissa. (Washington, D.C, New York, NY, Los Angeles, CA ja Lantana, FL.)

Toisin sanoen näissä vaaleissa, en sitten äänestänyt.

Liityin kyllä konsulin postituslistalle. Eilen oli saarellamme tsunamivaroitus, mutta ei ainakaan tästä tullut viestiä. Toivottavasti sentään saan kutsun itsenäisyyspäivän juhliin 6.12.2012. Kokemustahan minulla näistä juhlista on ennestäänkin, hih hih..
(Kiinassahan asuessani olin suurlähetystön vieraana itsenäisyyspäivän juhlissa. Muistorikas seikkailu sekin.. )

Tässä tietoa kunniakonsuleista ja linkki suurlähetystolistalle
Ensimmäisinä koulupäivinä minulle annettiin mahdollisuus liittyä koulun tiedotus- postituslistalle. Varoitusviestejä eri asioista lähetetään tekstiviestinä amerikkalaiseen liittymääni.

Ei ole uusi uutinen että Suomessa asioista tiedoitetaan nopeasti ja olemme hyvin tietoisia eri asioista. Kuulin että Suomessa televisiouutisissa tiedotettiin jo aamulla yhdeksältä tsunamista ( täällä ilta yhdeksän) ja uhasta sain tietää ystävältäni jo lauantai-aamuna. 

Honolulussa hälytyssummeri soi siinä yhdeksän aikaa eli samoihin aikoihin te saitte kuulla Suomessa asiasta.

Vähän aiemmin sain tekstiviestin (klo 20.52), jossa kerrottiin että "Richterin asteikolla 7.7 maanjäristys Brittiläisessä Kolumbiassa. Jos tsunami iskee, niin ensimmäinen aalto saapuu kello 22.38. Siirry korkealle maastoon ja kampukset ovat ”avoinna”, opiskelijakortin omaaville, evakuoinnin ajan."








Minua vähän pelotti,sillä en ollut missään vaiheessa täysin ajantasalla tapahtumista. (Jälkeenpäin kuulin että kaupungin-isät olivat antaneet käskyn evakuoida tietyt alueet.)
Kun olin peloissani rouva täällä soitti taloyhtiön vartijoille, jotka kertoivat että kaikki on hyvin? Asumme hyvin korkealla, 39 kerros ja auto oli parkissa neljännessä kerroksessa. Vuorien korkeudella siis, paitsi etten tiedä talon rakenteista mitään ja kerrostalo on yli 40 vuotta vanha.
Luottavaisena ja koska en voinut muutakaan, kyytiä koulun kampukselle ei ollut eivätkä huoneiston asukkaat olleet lähdossä mihinkään. He vain katsoivat videota omissa tiloissaan.
Tehdäkseni edes jotakin otin kamerani esille ja aloin odottaa jotakin tapahtuvaksi ja odotin ja odotin...
Kello 23.00 luovuin katsomasta ulos merelle ja olin niin tyytyväinen, kun mitään ei tapahtunutkaan. Tosin missään vaiheessa ei ilmoitettu tekstiviestillä, että vaara on ohi. Taloyhtiössämme kaapelitelevision yhteydet olivat poikki ja internettiyhteyttähän minulla ei ole. Olin siis täydellisessä tietopimeydessä. Kuulin seuraavana päivänä koulussa että koulun nettisivupalvelin kaatui kello 21 ja saatiin toimimaan 03.00.


Sunnuntai aamuna heräsin kauniiseen auringon paisteeseen ja ihmettelin miksi uimaranta oli yhä autio. Menin altaalle uimaan ja palatessani oli puhelimeeni tullut tekstiviesti. Sain vastauksen kysymykseeni..
Tsunami varoituksen johdosta Havaijin virkakunta on asettanut ohjeistuksen epävakaan olosuhteen vuoksi  pitää pysyä poissa mereltä..

(Viimeksi Oahu saarelle annettiin vastaavanlainen tsunamivaroitus maaliskuussa 2011, kun Japanissa oli maanjäristys.)

Kamera valmiusasennossa aamuun asti..


 Richterin asteikon lukemien merkitys 

KuvausRichterin asteikkoVaikutuksetEsiintyy vuosittain
MinimaalinenAlle 2,0Ei havaita ilman mittalaitteita.Noin 8 000 / päivä
Erittäin vähäinen2,0-2,9Havaitaan tavallisesti vain mittalaitteiden avulla.Noin 1 000 / päivä
Vähäinen3,0-3,9Havaitaan heikosti sisällä, mutta vahingot harvinaisia.49 000 (arvio)
Pienehkö4,0-4,9Ikkunat helisevät. Merkittävät vahingot ovat epätodennäköisiä.6 200 (arvio)
Keskinkertainen5,0-5,9Huonosti suunnitellut rakennukset saattavat kärsiä merkittäviä vaurioita, astiat särkyvät. Korkeintaan pieniä vaurioita hyvin suunnitelluille rakennuksille.800
Voimakas6,0-6,9Tuhoisa noin 150 kilometrin säteellä.120
Erittäin voimakas7,0-7,9Voi aiheuttaa vakavia vaurioita laajoilla alueilla, muun muassa sillat sortuvat.18
Valtava8,0-8,9Täydellinen tuho, vakavia vaurioita satojen kilometrien alueella.1
Todella valtava9,0 tai suurempiTäydellinen tuho, vakavia vaurioita tuhansien kilometrien alueella.kerran 20 vuodessa
Suurin tunnettu maanjäristys oli Suuri Chilen maanjäristys, jonka voimakkuudeksi mitattiin 9,5 (MW).

http://fi.wikipedia.org/wiki/Richterin_asteikko 





Poliisi evakuoi ja esti kulun autoilta, ikkuna heijasti pahasti kuvassa. Mutta siis kolme kaistaa suljettuna rantaanpäin menevällä tiellä. Iso määrä ihmisiä oli menossa autoilla turvaan kohti vuoristoa..
Muuten luulin ottaneeni paljon kuvia, parempia kuin .. mutta jotakin meni vikaan ja vain nämä ensimmäiset otokset jäivät talteen. 

Taas onnekseni ei hyökyaaltoja tullut, olisin itkenyt, kuvatessani kaiken ja mitään ei olisi säilynytkään..



 veneet lähtivät merelle turvaan ja merellä oli upea valoshow kun kaikkien aluksien valot paloivat. Nämä kuvat ovat siis otettu heti varoituksen jälkeen, noin 21.00



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti